Hari ni tuan umah rajin la ckit...
So ada plk mood untuk berbingka...
JAdi masuk dapur bikin la bingka roti jagung nih..
Alhamdulillah sedap....
Kalau resepi CMG...konpem2 la sedap kan...
Tapi tu la bab potong memotong ni aku memang failed...
Apapun memang sedap...
Rusydi pun kemain suka...
Sebab kalau ikut resepi ni takde la manis sangat...
SUMBER : CMG @ DapurTanpaSempadan
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji telur gred A
150 g gula kastor
100 g mentega, dicair dan sejukkan
1/2 camca teh garam
300 g roti putih, didadu kecil2
200 g tepung gandum
1 liter santan
1 camca teh esen vanilla
200 g jangung krim dalam tin
CARA MEMBUATNYA :-)
3 biji telur gred A
150 g gula kastor
100 g mentega, dicair dan sejukkan
1/2 camca teh garam
300 g roti putih, didadu kecil2
200 g tepung gandum
1 liter santan
1 camca teh esen vanilla
200 g jangung krim dalam tin
CARA MEMBUATNYA :-)
- Dalam satu bekas, satukan telur, esen vanilla dan gula, kacau hingga larut. Tambah mentega cair dan masukkan tepung dan garam, kacau rata. Tuang santan dan kacau hingga semua sebati.
- Masukkan roti tadi dan biar terendam selama 15 - 20 minit. Masukkan jagung krim, kacau hingga rata dan tuang dalam acuan kuih bingka yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan aluminium foil, sapu juga aluminum tadi dengan mentega.
- Bakar dalam oven pada suhu 180C, selama 1 jam atau pun hingga masak. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari tin dan dipotong....
hai adda..
ReplyDeletesalam kenal dr SRC..first time datang sini n follow.apapun, nice blog..
singgah sini..www.dapurjirankuberasap.blogspot.com.tq
hai...
Deletetima kasih sudi singgah n follow....
nanti adda g jejalan sana plk..
Salam adda...sedap nih tapi anak2 tak suka pulak :(
ReplyDeletewsalam...yeker bila takde yang suka nk buat pun malas kalau adda..
Delete