Dah lama dah dok fikir nak buat rendang kerang nih...
So hari ni jadi la gk merendang...
Semalam suruh en somi g cari kerang..
Kalau bab barang2 basah ngn sayur memang aku serah kat en somi jer..
Dia lagi cerewet dari aku bab pilih2 ni...
Kalau aku yang pilih konpem kena bebel...
Ni tak segar la..ni la...tu la....
Tanya en somi pernah makan rendang kerang tak?
Dia cakap boleh ke kerang wat rendang...
Naper plk tak boleh...siput sedut pun boleh la ....hahahhaha...
KEmain merepek bini dia...
SUMBER : koleksi1001resepi
bahan-bahan
2 kg kerang direbus dan dikupas
2 kg kerang direbus dan dikupas
bahan-bahan untuk dikisar
1 biji bawang besar
5 ulas bwg putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
1 btg serai
15-20 tangkai cili padi
1 biji bawang besar
5 ulas bwg putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
1 btg serai
15-20 tangkai cili padi
lain-lain bahan
1 sudu besar rempah kari
1 keping asam keping
2 sudu besar kerisik
1 sudu gula
1 1/2 cawam pati santan
garam dan bahan perisa secukup nya
daun kunyit dihiris halus
1 sudu besar rempah kari
1 keping asam keping
2 sudu besar kerisik
1 sudu gula
1 1/2 cawam pati santan
garam dan bahan perisa secukup nya
daun kunyit dihiris halus
cara buatnya
1) masukkan semua bahan-bahan yg telah dikisar, pati santan, rempah kari kedalam kuali...masak di atas api sederhana sehingga kering sedikit, kemudian masukkan kerang dan gaul sebentar.
2) biar sehingga rendang agak kering, kemudian masukkan pula kerisik, garam dan bahan perisa....kemudian masukkan daun kunyit...kacau sehingga rendang kering (terpulang kepada selera anda, samada suka rendang yang kering atau berkuah).
1) masukkan semua bahan-bahan yg telah dikisar, pati santan, rempah kari kedalam kuali...masak di atas api sederhana sehingga kering sedikit, kemudian masukkan kerang dan gaul sebentar.
2) biar sehingga rendang agak kering, kemudian masukkan pula kerisik, garam dan bahan perisa....kemudian masukkan daun kunyit...kacau sehingga rendang kering (terpulang kepada selera anda, samada suka rendang yang kering atau berkuah).
Hee sedap nj. Sejak dulu nak buat Rendang Kerang tp smp looni tak dibuat lagi
ReplyDeletetakpe...slow2..ada masa bleh buat..
Deletealahai sedapnya rendang kerang. telan air liur ja la .. tak da kerang kat sini.
ReplyDeletenengok gmbar jer la yer...
Deleteassalam
ReplyDeleteemmm sedap kan rendang kreang
akak skrg kena mkn kerang he hee baru lepas wat masak lemak
tp malasnya bab kopek kerang tu he heee
hantar sepiringlah boleh ha haa
wassalam...
Deletenape? akak jenis kurang darah ker?
betul tu bab kopek kerang tu alahaiiii...
rasa cm nk tertido smbil kerang di tangan...
Kena cari nasi impit ni... nak cicah dengan rendang kerang... daaaappp!
ReplyDeleteyer la kan k.amie..pastu pasang lak lagu raya....hihiih
Delete