Jangan pelik yer kalau aku tayang onde-onde ni..
Bak kata laki aku kuih 'kekoh chaa'..kalau orang kelate tau la kot..
Actually hari ni aku posa tu yang ber'onde-onde' bagai tu..
Semalam tengok bumi kl ni dah turun hujan..
So fikir elok la aku posa..tinggal lagi 1ari jer nak kena ganti..
Kena plk hari ni cuaca mendung jer...
Alhamdulillah kurang la ckit dugaan aku posa...
SUMBER : Dapur Malaysia
500 gram tepung pulut
4 sudu besar tepung gandum
Air secukupnya
1 sudu kecil pewarna daun pandan
1 keping gula Melaka (dipotong kecil-kecil)
Kelapa parut
Cara-cara :
- Gaul tepung pulut dan tepung gandum dengan air. Masukkan pewarna daun pandan. Kalau nak lebih sedap, guna air daun pandan yang telah dikisar.
- Ambil adunan sebesar ibu jari dan gentel menjadi bulat supaya senang nak anggarkan saiznya, kemudian leperkan.
- Letakkan gula melaka dan gentel menjadi bulat.
- Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.
- Masukkan kuih ke dalam periuk dan angkat apabila kuih-kuih tersebut timbul. Sejat dan biarkan seketika.
- Gaulkan kuih tadi dengan kelapa parut.
- Siap untuk dimakan.
selamat berbuka dgn onde-onde kegemaran ramai :-)
ReplyDeletetima kasih k,mala....
Delete