Semalam lepas bukak posa semalam malas plk nak update lauk berbuka..
Bila dah kenyang tu semua malas...
Macam ular belingkar la jawabnya..hihi
Ni menu aku berbuka semalam..
Ikan ni aku lawan ngn tomyam..
Pastu ulam-ulam dah cukup la untuk aku...
Pencuci mulutnya plk onde-onde kira ok la kan..
Actually suh en somi beli siakap..
Sekali dia cakap siakap tak segar sangat..jadi dia beli la bawal..
Ok la sedap apa bawal bila buat cmni...
Bahan-bahannya :
Untuk Ikan:
2 ekor ikan bawal
2 ekor ikan bawal
Tepung jagung untuk dilumur pada ikan
Serbuk Pasti Sedap
Serbuk Pasti Sedap
Minyak untuk menggoreng ikan
Untuk Kuah:
2 biji bawang merah - dihiris
2 biji bawang merah - dihiris
6 biji bawang putih - dititik
10 biji cili padi - dipotong kecil
1 inci halia - dihiris halus
10 biji cili padi - dipotong kecil
1 inci halia - dihiris halus
1 biji bawang besar - dipotong bulat
1/2 batang karot - dipotong dadu
1 biji tomato - dipotong dadu
1 biji tomato - dipotong dadu
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili thai
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
4 sudu besar sos cili thai
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
Daun bawang/daun ketumbar untuk hiasan
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
1. Ikan dibersihkan dan ditoskan
2. Lumurkan ikan dengan serbuk pasti sedap. Pastikan semua bahagian dilumur rata. Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur kedua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.
3. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng terendam ikan tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
4. Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan cili padi, halia, serai, dan bawang putih.
5. Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan. Kacau sebentar.
6. Masukkan bawang besar, tomato, dan karot.
7. Masukkan air sedikit. Tambahkan garam, dan gula.
8. Biarkan kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi. Taburkan daun bawang, daun ketumbar, cili merah dan hijau yang dihiris.
2. Lumurkan ikan dengan serbuk pasti sedap. Pastikan semua bahagian dilumur rata. Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur kedua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.
3. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng terendam ikan tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
4. Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan cili padi, halia, serai, dan bawang putih.
5. Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan. Kacau sebentar.
6. Masukkan bawang besar, tomato, dan karot.
7. Masukkan air sedikit. Tambahkan garam, dan gula.
8. Biarkan kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi. Taburkan daun bawang, daun ketumbar, cili merah dan hijau yang dihiris.
ayomakkk sedapnyaaa...kalau siakap lagi sedap kot kann...:)
ReplyDeletememang pun..actually nk guna siakap gk tp xde yang segar..
Deleteassalam adda
ReplyDelete3 rasa fuhh sodapp
mcm hidangan lauk pngantin
wassalam..
Delete3 rasa ni memang peberet ramai...
kalau lauk pengantin konpem guna siakap..lgi la xterkata...
salam adda. Pergh!!! tu aje komen bundo hehe
ReplyDeletewassalam bundo...
Deletekihkihkih...terus speechless yer nengok ikan..ahakss..