Dah lama resepi ni dok q dalam list...
Akhirnya hari ni menjadi jugak sebab member en somi pun ada jgk melepak kt umh ni sambil buat kerja diorg tu..
Tapi lauknya memang sempoi jer..
Nasi ni lawan ngn sup dan ayam goreng berempah jer...
Aku ni bukan rajin sangat...
Kena plk rusydi kalau aku kt dapur..
Dia pun mula la ke dapur..
Sekarang dah pandai naik kerusi smpai atas meja..
Hari tu aku punya garam dh bersepai dh...
Bleh plk dia bawak kerusi pergi kat kabinet..
Adoiii si anak...Memang mama ko ni skarang byk sgt bersabar...
Berbalik pada nasi karot ni...
Rusydi pun kemain la banyak makan..
Aku letak nasi dalam mangkuk...curah sup..pastu letak isi ayam ckit..
Suapkan dia...fuhhh tak menang tangan aku menyuapnya..
Tapi satu jer en somi tak puas ati sebab takde sambal...
Dia tu memang hantu pedas...kalau tak pedas tak sah..
Aku suruh jer dia gigit cili padi kalau nak pedas...ahaksss...
SUMBER : Kak Wana @ Potret Kasih
6 cawan beras bathmati….basuh dan toskan
2 cawan carrot – saya parut kasar-kasar.
1/2 cawan susu cair
8 cawan air
1 kiub ayam knorr
1 sudu kecil gula
garam
Bahan Tumis :
2 sudu besar rempah kurma
5 ulas bawang merah – mayang
3 ulas bawang putih – mayang halus
2 cm halia -mayang
3 sudu besar minyak sapi
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar…..mayang
daun pandan……..simpulkan
Cara-cara :
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma/beriani. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur. Saya hidang dengan ayam goreng berempah dan sup..
selalu nmpk resepi nasi carrot ni tapi tak pernah cuba. budak2 mmg suka kalau makan savoury rice ni.
ReplyDeleteadda pun pestime...apapun sangat sedap...rusydi pun mmg suka nasi cmni..tak kira la beriani ke, nasi minyak ke....
DeleteHe heee dh cerdik di kecik bwk krusi nk pnjt..bdk skrg mmg bijak..nsi carrt akk x pernh buat..tp dh lma keep resepinya..tggu msa rjin nnt nk cuba jgk..
ReplyDeletekadang2 ada jer idea dia ni buat itu ini...memang kena ada mood rajin benar la kalau nk masak cmni..adda ni pun simpan smpai setahun resepi ni baru jadi..hihiih
Delete