Sebab tengok ada lagi roti yang nak expired esok so bikin ini bingka...
Sayang plk kalau di buang cmtu jer...
Bila dibuat cmni baru laku...
SUMBER : kak yatie
Bahan-Bahan- loyang 10 inci
- 3 biji telur
- 1 cawan gula halus/kastor
- 100 gm mentega, dicairkan
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 12 keping roti putih, didadu
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 liter santan/ susu cair-saya guna 1 tin susu cair dlm tin 400ml dan selebihnya saya tambah air
- 1 cawan jagung krim dalam tin
- Dalam satu bekas, satukan telur dan gula, kacau hingga larut. Tambah mentega dan masukkan tepung dan garam, kacau rata. Tuang santan/susu dan kacau hingga semua sebati.
- Masukkan roti tadi dan biar terendam selama 15 - 20 minit. Masukkan jagung krim, kacau hingga rata dan tuang dalam acuan kuih bingka yang telah disapu mentega.
- Bakar dalam oven pada suhu 180C, selama 1 jam atau pun hingga masak. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari tin dan dipotong...
No comments:
Post a Comment