Teringin nak makan kuih peberet aku ni...
Dah namanya cekmek klate kan...
Rugi la kalau tak makan cekmek ni...
Nak membuatnya senang jer bagi aku...
Bahan2 yang sangat simple...
Tapi tang nak membuat bujur2..leper2....adoiiii...
Sengsara okeyyy...
Nampaknya tangan aku ni keras lgi...
Kena selalu pakai Johnson Baby Lotion ni baru lembut..ahakssss...
Korang jangan gelak lak tengok bentuk cek mek aku tu...
Kesian kat aku ni budak baru blaja....
SUMBER : Qaseh Azida
Bahan-bahan :
1. ubi keledek (4/5 ketul@ terpulang pada masing-masing)
2. gandum ( 1 cawan/ 1 setengah @ jangan masukkan banyak sangat sebab nanti adunan boleh jadi keras)
3. secubit garam
4. gula
5. minyak
** simple je kan bahan-bahan.
cara-cara buat :
1. rebus ubi keledek sampai empuk. (nak pastikan ubi dah empuk boleh cucuk dengan garfu).
2. sejukkan ubi keledek dahulu. lepas tu lenyek-lenyekkan ubi tu.
3. gaulkan ubi dengan tepung gandum sampai sebati. masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.
4. amik sedikit adunan then bulatkan and masukkan gula (lebih kurang setengah sudu teh)
5. bentukkan adunan menjadi bentuk bujur. (yg ni bergantung kepada kreativiti masing-masing)
6. goreng sampai jadi kekuningan.
perghh...semangatnya cek mek tu...makan sebutir kenyang doh ^^
ReplyDeletekihkihkih...malu i tau cheqsue ni...
Deletetu la bila tangan orang tak berseni..nk buat leper jadi bulat..nk buat kecik jd besar..hahaha
thank you for dropping..salam kenal..masyaAllah..last makan cik mek moleh suami yang buat siap pesan..tak yah update..sebab tak comel..hehe
ReplyDeletewowwww tabik la en somi bleh wat cekmek molek ni...alaaa xcomel xper janji sedap dan kenyang...
Delete