Baru siap mengemas umah...
Kita relax sekejap sambil update blog....
Dari pagi kemas umah tak siap2..
Maklumlah anak laki den ni rajin menyepah...
Kemas2..sepah balik....fenat ooooo...
Ngah2 membuyung ni memang tak larat nak wat keja cepat...
Semput weiii....baru 5bln dah semput...
Lagi 4bln cmne nak hadap ntah....
Setakat ni berat tak naik lagi...jadi xde la penat sgt kot...
Asyik menurun jer...Nak cakap tak makan kan rasanya tiap masa mulut ni dok mengunyah...
Lapar jer manjang..kadang2 ngah malam pun tak bleh tido kalau datang kebulur...
Ok ari ni menu lunch daging nasi kandar..
Sebab tgk dalam tv orang tu makan nasi kandar...
Aku plk memang tak pernah makan...
Tengok daging dia mcam terliur...
Godek2 cari resepi.jumpa...terus bikin...
Alhamdulillah sedap....siap ratah2 lagi...
Tadi pun bantai roti 3keping cicah ngn kuah...
Sebelum tu nasi dah sepinggan...
Korang tengok cmne gaya mak buyung ni melantak....hahahha...
SUMBER : Farnas @ Deli Sweetsour & MyResepi
Bahan-bahan :
• 1 kg daging
• 30 biji cili kering
• 1 sudu serbuk jintan putih
• 1 in halia
• 10 ulas bawang putih
• 10 ulas bawang merah
• 10 biji bawang besar
• 2 batang serai
• 2 tangkai daun kari
• 2 helai daun pandan
• 1/4 cawan tomato sup (kimball/heinz)
• 1/4 cawan kicap manis
• 1/2 cawan minyak masak
• 3 biji tomato dihiris
• asam jawa, garam
• sebiji @ 2 biji rempah tumis terdiri dr kulit kayu manis, bunga lawang,pelaga, cengkih
• 30 biji cili kering
• 1 sudu serbuk jintan putih
• 1 in halia
• 10 ulas bawang putih
• 10 ulas bawang merah
• 10 biji bawang besar
• 2 batang serai
• 2 tangkai daun kari
• 2 helai daun pandan
• 1/4 cawan tomato sup (kimball/heinz)
• 1/4 cawan kicap manis
• 1/2 cawan minyak masak
• 3 biji tomato dihiris
• asam jawa, garam
• sebiji @ 2 biji rempah tumis terdiri dr kulit kayu manis, bunga lawang,pelaga, cengkih
Cara-cara :
1. daging di potong kecil-kecil
2. bawang kecil, bawang putih halia di kisar
3. bawang besar dikisar berasingan
4. cili direbus dan kisar dengan sedikit minyak. gaul daging dengan bahan kisar dan serbuk jintan putih, tinggalkan sedikit bawang besar untuk buat penumis
5. panaskan minyak, tumis bawang besar dengan rempah penumis, serai ketuk dan daun pandan
6. masukan daging bersama bahan kisar lain dan kicap
7. apabila separuh masak masukan tomato buah, tomato sop dan daun kari
8. kecilkan api biar mereneh hingga daging empuk
9. apabila hampir masak masukan asam jawa , garam dan daun pudina
No comments:
Post a Comment