Menu lunch hari ni....
Ayam kicap lada hitam....
Mabeles weiiiii....
1st time cuba terus terpikat....
Sodapppp sangat....
Terima kasih la pada penyumbang resepi...
Sedap bila digaul ngn nasi panas2....
Memang 2pinggan jgk la mak buyung bantai nasi...
Hiihihiihih....
SUMBER : K.Diana @ Sky Blue's Kitchen & DayangJack @ Dapurku Sayang
Bhn²
1/2 ekor ayam ( dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak )
1 labu bawang besar ( dihiris bulat dan digoreng )
1 sudu makan biji lada hitam ( ditumbuk )
1 sudu makan cili kisar / cili giling
1 sudu makan kicap pekat
1/2 sudu makan sos tiram
Sedikit kicap manis
Sedikit hirisan daun sup
Sedikit madu / gula dan garam
Sedikit air asam jawa
Rempah 4 sekawan ( kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga )
Bhn² Kisar
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
Cara²
- Gaul-gaulkan ayam yang sudah digoreng tadi bersama lada hitam dan kicap pekat. Perapkan sebentar selama 1/2 jam.
- Sediakan minyak masak untuk menumis. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram dan kacau sebati.
- Kemudian masukkan ayam. Gaulkan rata-rata.
- Masukkan air secukupnya. Kacau dan biarkan ia mendidih seketika.
- Masukkan pula kicap manis, garam, gula / madu dan air asam jawa. Akhir sekali dimasukkan daun sup. Setelah kuahnya kelihatan pekat, tutupkan api. Masukkan bawang goreng tadi dan gaul-gaulkan.
- Hidangkan panas-panas bersama nasi putih, nasi beriani, nasi serai, nasi tomato dan sebagainya. Sedap!
No comments:
Post a Comment