Rasanya dah banyak kali kat umah ni wat masak lemak...
Aku plk memang suka hirup kuahnya yg lemak2 pedas gitu...
Ni pun aku adjust resepi CMG...
Asalnya CMG wat masak lemak kupang ngn pucuk ubi..
Aku plk g tukar guna ayam...
SUMBER : CMG @ Dapur Tanpa Sempadan
BAHAN-BAHANNYA :
1/2 ekor ayam
3 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
1 liter santan cair
400 ml pati santan
Air jika perlu
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 camca besar udang kering, rendam sekejap dan toskan
3 biji cili merah
10 biji cili padi
3/4 inci kunyit hidup
1/2 ekor ayam
3 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
1 liter santan cair
400 ml pati santan
Air jika perlu
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 camca besar udang kering, rendam sekejap dan toskan
3 biji cili merah
10 biji cili padi
3/4 inci kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA :-)
- Masukkan ayam ke dalam periuk, bersama2 serai titik dan bahan kisar halus, kacau rata.
- Tuang santan cair dan tambah isi kupang. Masak hingga mendidih. Jika nak lebih kuah, tambah sedikit air. Masukkan asam gelugor. Kacau dan tuang santan cair, kacau perlahan dan biar mendidih dengan api kecil.
- Tambah garam, secukup rasa dan sedikit gula. Masak lagi dan rasa. Jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ikan masin/ikan goreng.
salam kenal, tq singgah blog Alycia.. alamak, sedapnya tengahari ni tgk lauk huhu..
ReplyDelete