Bila tengok gambar ni masih terasa kat anak tekak lauk semalam...
1st time buat menu ni....
Resepi ambk dr umh K.Ayu Singapore...
Tapi aku g derhaka ckit letak santan...
Sebabnya masa ngah masak tu en somi masuk dapur..
Dia cakap bg la berkuah ckit...
Aku cakap la eh dlm resepi tu kering2 la sedap...
Dia cakap cuba letak santan ckit...
So sebagai isteri yang baik ku taruk la santan bg berkuah...
Tapi xder la byk smpai masak lemak lak...hahaha
Memang sedap ko....
Berpeluh2 aku ngn en somi makan....
Kalau pedas2 ni mmg peberet dia la...
Sampai 2x tambah nasi la laki bini....
SUMBER : K.Ayu Singapore
Bahan-bahan A:-
1 ekor ayam dibersihkan dan dibelah 8
1 batang serai ditumbuk lumat
sedikit lada hitam
sedikit tepung beras
sedikit kunyit serbuk & garam
1 ekor ayam dibersihkan dan dibelah 8
1 batang serai ditumbuk lumat
sedikit lada hitam
sedikit tepung beras
sedikit kunyit serbuk & garam
Bahan-bahan B:-
1 genggam cili padi - kisar
2 labu bawang besar - kisar
1 batang serai
1 genggam cili padi - kisar
2 labu bawang besar - kisar
1 batang serai
garam secukupnya
3/4cwn santan
Cara-cara :-
Setelah ayam dibersihkan, lumurkan bahan A ke ayam dan perapkan selama 1 jam. Setelah itu boleh digoreng ayamnya sehingga kekuningan. Bahan B hendaklah dikisar dan serai hanya dititik. Tumis bahan2 ini jangan sampai garing. Kemudian masukkan sedikit santan bagi nak berkuah ckit. Kemudian campurkan ayam gorengan tadi kedalm tumisan ini. Siap untuk dimakan.jika tidak tahan pedas, cili padi boleh digantikan dengan cili merah atau cili kering.
Setelah ayam dibersihkan, lumurkan bahan A ke ayam dan perapkan selama 1 jam. Setelah itu boleh digoreng ayamnya sehingga kekuningan. Bahan B hendaklah dikisar dan serai hanya dititik. Tumis bahan2 ini jangan sampai garing. Kemudian masukkan sedikit santan bagi nak berkuah ckit. Kemudian campurkan ayam gorengan tadi kedalm tumisan ini. Siap untuk dimakan.jika tidak tahan pedas, cili padi boleh digantikan dengan cili merah atau cili kering.
No comments:
Post a Comment