Kek ni semalam baru siap....
Tapi pagi ni dah tinggal suku jer...
Semalam sebab tergoda sgt...
Tengok bahan plk kemain la senang...
Semua ada kt umh ni....
Lagi la senang keja mak buyung....
Mak buyung suka resepi yang senang2 nih...
Topping mmg takde la yer...
Sebab ku memang malas nk buat...
Makan cenggini pun dah sedap...
Sebab dah tak sabar nak merasa...
Panas2 tu aku potong jgk...
Main potong jer taruk dlm pinggan..
Pastu makan la laki bini...
Laki aku suka sgt kek yg cmni..
Dia cakap tak muak...
Pastu tak manis sgt...
Tu yang aku bangun pagi td tgk dah tinggal suku..
Sebab semalam dia berjaga buat report dibantainya separuh...
Siap gtau lagi..nanti buat kek cmni lagi la..sedap.....
SUMBER : DjDayang Jack @ DapurKu Sayang
bahan-bahan : loyang 6-7 inci
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
- 2 sudu besar susu tepung
- 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
- 1 cawan gula perang
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
- secubit garam
- 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
- 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
- Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
- Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
- Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
- Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
- Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
No comments:
Post a Comment