Lunch malam ni baru siap dimasak...
Ikan masak asam....
Actually selalu aku tengok ada yang orang buat berkuah...
Tapi en somi plk mintak kering2...
So ikutkan jer la....
Bawang mesti banyak sebab en somi suka betul kutip bawang2 tu bila makan...
Tak kira la masak apapun...
SUMBER : K.An @ Periuk Tanah
2 ekor ikan senangin sederhana besar- bersihkan, potong 2, lumur garam dan kunyit dan goreng separa garing
1 labu bawang besar dimayang
1/2 sm halia, 2 ulas bawang merah dan ulas bawang putih dihiris halus
1 cawan air asam jawa- K.An guna 1 sudu teh pati asam jawa Adabi + 1 cawan air
1 biji cili merah dihiris nipis atau dibelah 4
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang besar, bawang merah, halia dan bawang putih hingga berbau wangi.
2.
Masukkan cili merah dan tumis seketika. Masukkan air asam
jawa. Didihkan. Masukkan ikan, garam dan sedikit gula
secukup rasa. Masak Asam ni mesti ada rasa masam, manis dan masin. Gaul
rata dan matikan api. Bolehlah dihidang panas-panas.
assalam adda
ReplyDeletesedap, akak suka masam2 kuahnya tu
mak kat kg rajin masak gini bila tak ada selera nk makan
kalau pekena dengan nasi putih ni maunya bertambah 2 pinggan!
ReplyDeleteleh try ni nanti.. thanks awak! :)
ReplyDeleteMasak asam mmg pmbuka selera.
ReplyDeleteKalau kt kg saya mmg suka masak asam ikan kembong. Cuma bezanya kami letak jintan manis