Kuih ni lagi yer...
Tak bleh la peberet aku nih....
Ni aku baut byk ckit nk bg jiran depan umh ni....
Balaskan pinggan yg dia bg kuih kat aku ritu...
Bahan-Bahan
- 500 gram tepung pulut
- 4 sudu besar tepung gandum
- Air secukupnya
- 1 sudu kecil pewarna daun pandan
- 1 keping gula Melaka (dipotong kecil-kecil)
- Kelapa parut
- 500 gram tepung pulut
- 4 sudu besar tepung gandum
- Air secukupnya
- 1 sudu kecil pewarna daun pandan
- 1 keping gula Melaka (dipotong kecil-kecil)
- Kelapa parut
Cara-cara
1. Gaul tepung pulut dan tepung gandum dengan air. Masukkan pewarna daun pandan. Kalau nak lebih sedap, guna air daun pandan yang telah dikisar.
2. Ambil adunan sebesar ibu jari dan gentel menjadi bulat supaya senang nak anggarkan saiznya, kemudian leperkan.
3. Letakkan gula melaka dan gentel menjadi bulat.
4. Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.
5. Masukkan kuih ke dalam periuk dan angkat apabila kuih-kuih tersebut timbul. Sejat dan biarkan seketika.
6. Gaulkan kuih tadi dengan kelapa parut. Siap untuk dimakan.
1. Gaul tepung pulut dan tepung gandum dengan air. Masukkan pewarna daun pandan. Kalau nak lebih sedap, guna air daun pandan yang telah dikisar.
2. Ambil adunan sebesar ibu jari dan gentel menjadi bulat supaya senang nak anggarkan saiznya, kemudian leperkan.
3. Letakkan gula melaka dan gentel menjadi bulat.
4. Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.
5. Masukkan kuih ke dalam periuk dan angkat apabila kuih-kuih tersebut timbul. Sejat dan biarkan seketika.
6. Gaulkan kuih tadi dengan kelapa parut. Siap untuk dimakan.
Salam adda... jenguk dapur adda... nmpk onde2... lama dh x buat onde2... maveles..
ReplyDeleteAdda....kak su sukeeee...kuih ni!
ReplyDeleteSalam...ni kuih peveret ni tp bulan pose ni xtrypon buat...kena cuba la nanti
ReplyDelete