KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Wednesday 9 July 2014

Iftar Hari-10 : Sandwich Cake


Dah lama teringin nak buat kek ni...
Ni sambil2 jer..sambil masak kukus kek ni...
Lagipun boleh Rusydi bawak ke rumah bs dia...
Hari2 memang kena bawak bekal sbb dia kuat makan...
Nasi tu mmg bs dia dah sediakan...
Cuma untuk dia kunyah2 jer...
Tu yang aku tak letaj jem banyak sgt...
Sbb jem blueberry ni manis sgt...
Kena letak ckit jer sbb kek ni pun dah sedap dh...

SUMBER : K.Yatie / KZai /  KG@Yani

Bahan-Bahan:-
  • 250 gm butter
  • 250 gm gula castor - akak bubuh 200 gm gula castor
  • 220 gm tepung kek + 30 gm tepung jagung*
  • secubit garam*
  • 5 biji telor yg besar
  • 2 sudu besar golden syrup
  • 2 sudu teh esen vanila
  • Jem strawberry utk sapu pd kek - aku guna jem blueberry
Cara-Cara:
  1. Panaskan oven suhu 150C dan sediakan acuan kek 2 biji ukuran 8 inci yg dialas dgn kertas kek
  2. Ayak bahan bertanda *sehingga 3 kali supaya kek jadi gebu dan ketepikan.
  3. Putar butter,gula dan golden syrup hingga kembang dan gebu.
  4. Masukan telor satu persatu sambil diputar perlahan dan bubuh esen vanila.
  5. Masukan tepung dan kaup balik dengan senduk hingga sebati.
  6. Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian dan ratakan kedalam 2 tin kek tadi dan bakar selama 30 minit.
  7. Sejukan kek dan sapu jem diatas sebiji kek dan lapiskan dgn sebiji lagi kek..kemudian tabur diatas kek dgn gula castor.
*Yatie guna loyang 8x12x2"..bakar sekali je, dah sejuk bahagi 2 bahagian dan sapu jam


1 comment:

  1. mcm. sedap je ni. ada masa blh try.thanksberkongsi resepi .

    ReplyDelete