KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Sunday 13 July 2014

Iftar Hari-14 : Ikan Bakar


Ikan bakar ni memang boleh dikatakan kegemaran ramai...
Semua ikan rasanya sedap klu dibakar...
Nak2 dapat plk cicah ngn air asam xpun sambal kicap...
Fuhhh terangkat mak jemah....kihkih...

SUMBER : Kak Niezza

Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
1 helai daun kunyit (diracik/dihiris halus)
2 helai daun limau purut (diracik halus)

bahan-bahan dikisar bersama :
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 helai daun limau purut
3 kelopak bunga kantan (dihiris terlebih dahulu)
1 sudu makan cili giling (boleh ganti dengan cili api jika suka)
1 sudu besar rempah kari ikan
3 sudu makan air asam jawa
1 sudu besar kicap pekat
sedikit belacan bakar
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
gula dan garam secukupnya
sedikit air

Cara-cara :
Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Tutupkan api.
Sementara itu, sediakan kertas foil dan dulang pembakar. Letakkan ikan di tengah-tengah kertas foil. Tuangkan kesemua perencah tadi di atasnya. Taburkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit dan balut dengan kemas. Perapkan sebentar lebih kurang 15 minit.
Kemudian bakar ikan sehingga masak.

 

3 comments:

  1. Assalamualaikum adda...Salam Ramadhan buat adda sklrga...kmaz bru dpt mood blik smjak dri blik msia bln lepas...sdpp ikan bakar wak brbuka...kmaz pun smlm bkar ikan jgk...tpi bakar mudah2 je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Kmaz....
      selamat kembali kmaz...cepat2 la update blog...xsabar nk tgk resepi2 nanti...bakar mudah2 ke ikan bakar ni klu dpt cicah air asam @ sambal kicap memang terangkat...

      Delete
  2. Ikan bakar mcm ni tak payah ciacah2 pun dah sedap.. :D

    ReplyDelete