SUMBER : Zarina Ibrahim
Bahan-bahan;
1 biji terung ungu
1 mangkok ikan bilis (lebih kurang 2 gengam)
2 biji cili merah ]
5 biji cili api ]
1 ulas bawang putih ] dikisar
3 ulas bawang merah ]
sedikit belacan - kalau suka ]
minyak untuk menggoreng / tumis
garam secukup rasa
Cara memasak;
Panaskan minyak secukupnya dalam kuali.
Bersihkan terung kemudian
potong bulat2. Setelah kuali panas goreng terung sehingga empuk dan
kemudian keluarkan.
Goreng ikan bilis yang telah dibersihkan hingga
garing dan kemudian keluarkan. Keluarkan lebihan minyak dan tinggalkan
sedikit untuk menumis bahan kisar.
Tumis bahan kisar hingga naik bau dan
cili benar-benar telah masak. Kemudian masukkan terung dan kemudian
ikan bilis. Gaul mesra dan angkat..
ini mmg sedap. nk nk mkn dgn nsi pns waktu sahur kn..
ReplyDeleteSedapnya !
ReplyDelete