Ber"maraton" betul aku masukkan en3 ari ni...
Ni menu lunch utk ari ni...
Dah siap dh....
Memang selalu aku masak lunch awal....
Sebab senang suh papa diorg handle dulu budak2 ni smbil aku masak kt dapur...
Dah siap makan semua baru la en somi g keja...
G keja perut dah kenyang...
So jimat la duit dia utk lunch nanti...Hahhaha
SUMBER : Puan Ros @ Sinaran Menu / Chef Hanieliza
Bahan A
* 2 ekor ikan kerisi
* 1 cawan air asam jawa
* 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
* 1 biji tomato dipotong 4
* Minyak masak
* Garam secukup rasa
Bahan B
* 3 biji bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 1 inci halia
* 1 biji cili merah
* 1 labu bawang besar
* 1 sudu kecil gula
Cara memasak
1- Ikan dibersihkan dan digaul dgn sedikit serbuk kunyit dan garam.
2- Goreng hingga masak.Angkat dan ketepikan,
3- Tumiskan semua bahan yang dihiris.
4- Apabila bahan sudah layu sedikit masukkan air asam jawa dan serbuk kunyit.
5- Apabila sudah mendidih masukkan ikan dan tomato.
6-Siap untuk dihidangkan.
Oh kakak panggil goreng asam.
ReplyDeleteKalau bulan puasa kakak suka masak macam ini.
Banayk-banyak kuah lagi best:)
yeker...hiihii...sama jer cara masak cuma nama je lain2....
ReplyDeletebetul tu klu bulan posa..menu ni la dikala sahur...
SA x pernah masak mcm ni...but boleh cuba jugak nanti....
ReplyDelete