Selamat pagi...
Awal tuan umah bersiaran yer pagi ni...
Nak basuh pinggan yg menimbun dlm sinki tu malas.....
So yg rajin nya update blog...
Boleh cenggitu??? hihiihih....
Bila orang nk datang umah mula la kelam kabut....hiihihi...
Oklah ni nak tayang kuih kaswi yg dibikin semalam...
Pagi ni dah sejuk baru potong.....
Peberet aku ni....
Ni pun dah brapa ketul dh masuk perut....
En somi cakap sedap tp lembik ckit..
Plakkk....xpe nanti kita buat lgi yer....
Oklah resepi kt bawah yer..
Resepi:tizkatie73@myresipi.com
Sumber :sue-hasue.blogspot.com
Sumber :sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan ( seloyang )
- 1 cawan gula melaka
- 1 cawan gula pasir
- 7 cawan air
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung sagu
- 1 sudu kecil kapur
- Beberapa titik browning sugar
Cara-cara
- Gula merah, gula pasir, kapur bersama 3 cawan air di masak sehingga mendidih.
- Tepung sagu dan tepung gandum disatukan di dalam satu bekas bersama 4 cawan air di kacau rata.
- Kemudian campurkan tepung yang telah dikacau rata ke dalam gula yang telah di masak tadi. Kacau sehingga sebati
- Untuk mengelakkan adunan lembik...masak sedikit adunan tadi di atas api. Kacau sehingga adunan menjadi pekat
- Masukkan ke dalam loyang dah kukus sehingga masak...
- Apabila sudah masak..masukkan ke dalam fridge ...bagi sejuk...potong dan di gaulkan dengan kelapa putih yang telah digaul dengan sedikit garam.
kak su dah buat kuih ni...best juga untuk makan-makan wakru pagi.
ReplyDelete