Ni hasil dok godek2 ngahari tadi...
Nak masukkan petang tadi budak kecik tu mengamuk...
Taknak dok bawah plk...
Nak suh aku dukung jer kehulu kehilir...
Nasib baik si abang elok jer takde wat perangai...
Kalau tak mau pitam aku...
Okey la aku panjangkan resepi ni kat bawah...
Sumber : selera4u
Bahan-bahan:
2 cawan tepung naik sendiri
80 gm mentega beku - dipotong dadu
1/2 cawan yogurt
1 biji telur - dipukul hingga kembang
1 sudu besar gula kastor
3/4 cawan kismis hitam
80 gm mentega beku - dipotong dadu
1/2 cawan yogurt
1 biji telur - dipukul hingga kembang
1 sudu besar gula kastor
3/4 cawan kismis hitam
Cara Menyediakan:
1. Campurkan tepung dan gula di dalam satu mangkuk.
2. Gunakan hujung jari, gaul dan ramaskan mentega dengan tepung tadi hingga menjadi serbuk roti.
3. Masukkan kismis hitam dan gaul hingga sebati. Setelah itu, campurkan telur yang sudah dipukul bersama yogurt.
4. Gaul perlahan-lahan sehingga doh sebati tetapi jangan sampai melekat.
5. Ambil doh, canai setebal 2 cm dan terapkan acuan bulat atau bibir gelas.
6. Sementara itu panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius.
7.
Kemaskan keliling doh yang siap diterap, letakkan di atas dulang
pembakar. Rehatkan selama 5 minit. Sapukan mentega di atasnya.
8. Bakar selama 12 minit pada suhu 180 darjah Celsius.
Dah lama xmkn skon..dulu rajin jgk bt..suka mkn dgn butter+jem strawbery..alahaii bestnya bila tgk butter cair ats skon ^__^
ReplyDelete