Assalamualaikum semua...
Sihat ke? Dah siap lunch ker?
Hah ni dia nak tayang menu umah aku tak seberapa...
Bila kepala dah buntu nak masak apa...
Ayam kicap la jdi nya...
Lagipun kicap2 ni memang peberet semua...
Dari mak ke bapak smpai ke anak..
So senang keja...
Lagipun hari ni bapaknya xde..
Kuar outstation kat JB..aku masak ayam ni jer..
Cukup la untuk aku ngn Rusydi...
Bahan-bahan:
6 ketul ayam
3 ulas bawang putih | hiris
1 labu bawang besar | hiris
5 cm halia | ketuk
1 sudu kecil kicap soya pekat
1 sudu kecil sos tiram
Kicap manis secukupnya
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/2 cawan air
1 biji kentang
Lada putih kisar secukupnya
Garam
Cara:
1.Goreng ayam dan kentang dahulu. Ketepikan. Kemudian tumiskan bahan hirisan bawang besar, bwang putih, kulit kayu manis, bunga lawang dan
halia hingga naik aroma.
2.Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tiram dan gaul rata.
3.Bubuh air, dan masukkan ayam yang dogoreng tadi. Tutup kuali menggunakan tudung periuk dan renehkan sehingga ayam seketika.
4.Setelah masak masukkan kentang dan perisakan dengan serbuk lada putih dan garam. Kacau rata.
5.Matikan api.
No comments:
Post a Comment