Mesti dah ramai yang cuba nasi ayam ni kan....
Wah memang sedap sangat...
Aku suka sangat...
Resepi ni akan menjadi pilihan aku jika buat nasi ayam...
Aku panjangkan plk resepi di sini yerr....
Sumber : Jamie @ syahnina.bologspot.com
4 mug beras
4 1/2 mug air rebusan ayam
2 inci halia*
3 biji bawang putih*
3 helai batang daun bawang (ambik bhgn bawah dia...yg ada buah dia tu sekali)
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar sos tiram
2 helai daun pandan
4 sudu mentega
Bahan Untuk Ayam:-
1 ekor ayam
3 biji bawang putih*
1 inci halia*
3 sudu besar kicap lemak manis
2 sudu besar sos tiram dan 1 sudu besar cuka
1 sudu besar madu ( kalau tak dek pun tak pe)
Bahan Untuk Sup:-
air secukupnya
4 bawang putih diketuk
3 inci halia di hiris
3 helai batang bawang
1 biji sengkuang dipotong dadu
1 sudu besar serbuk lada sulah
Bahan Untuk Cili10/15 biji cili burung
6 biji cili merah
sedikit halia (ambik dari rebusan)
5/6 biji bawang putih
1 biji limau kasturi/nipis
sedikit air dari air rebusan ayam
garam dan gula secukupnya
(Masukkan semua bahan didalam blender dan blend hingga hancur)
Bahan Untuk Kicap:-
5 biji cili burung
sedikit halia (ambik dari rebusan)
4/5 biji bawang putih
kicap secukupnya
air rebusan ayam secukupnya
tepung jagung di campur dgn air secukupnya (utk pekatkan)(Blend semua bahan kecuali tepung jagung. selepas blend isi dalam periuk dan panas kan atas dapur. agak2 dah panas..boleh la di masukkan tepung jagung dicampur air secukupnya utk memekatkan kuah)
Bahan Hiasan
tomato, salad, daun sup dan bawang, timun
Cara2:-
Mula2
buat air rebusan ayam...(bahan2 dalam sup) masukkan semua
bahan...kecuali sengkuang dan serbuk lada sulah. tutup periuk dan
masak hingga didih.Selepas air mendidih, masukkan ayam. biar ia masak
selama 20 minit. selepas 20 minit, angkat ayam tadi dan toskan.
Method Untuk Nasi
Mula2
masukkan majerin dalam periuk elektrik, biar ia mencair, kemudian
masukkan bahan* yg telah di blend. biar naik bau. kemudian masukkan
batang bawang dan daun pandan. bila dah layu sikit masukkan sos tiram
dan minyak bijan. kacau2 sekejap,kemudian masukkan beras, sedikit
garam dan air rebusan ayam. biarkan hingga nasik masak.
Method Untuk Ayam
Ayam
yg telah di toskan tadi di masukkan kedalam satu magkok besar.
masukkan bahan* yg telah di blend dan semua bahan2 lain...kacau2 rata
dan biarkan 1/2 jam. selepas ayam diperap, boleh lah digoring atau di
bakar dalam oven. kalau nak goreng jgn goreng terlalu lama...agak2
kaler dia dah bertukar kehitaman boleh diangkat terus.Method Untuk Sup:-
Baki
air rebusan tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada
sulah. kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di campur dengan
air biasa. masak hingga didih. perasakan sup. (Saya masukkan 1 kuib ayam, garam dan serbuk perasa untuk ini)
selepas
semua dah masak, boleh la di makan...cara penyediaan...timun, tomato
dipotong nipis2. daun sup dan bawang di potong halus dan di masukkan
kedalam sup tadi.
No comments:
Post a Comment