Baru nak tayang menu lunch td...
Semalam en somi beli kerapu 2 ekor...
Katanya suh bikin tiga rasa...
Dah lama tak makan...
Memang pun aku rasa dh lama tak masak tiga rasa nih...
Salah satu peberet en somi bila makan ngn tomyam...
Tapi tula hari ni takde plk aku nk wat tomyam....
Makan jer la apa yang ada kan....
Bahan2 :
1 ekor ikan kerapu
1 biji bawang besar di potong dadu
2 ulas bawang putih di kisar
1/2 btg karot di potong dadu
1/2 btg timun jepun dipotong dadu
1 biji tomato di potong dadu
1 biji lada benggala dipotong
2 sdb sos tomato
2 sdb sos cili
2 sdb sos tiram
garam secukup rasa
Cara2:
-ikan dibersihkan dan dilumur sedikit garam dan kunyit. Goreng sehingga garing
-Tumis bawang besar dan bawang putih..setelah itu masukkan karot, timun, tomato dan lada benggala. kacau seketika..masukkan pula sos cili, sos tomato dan sos tiram dan diikuti sedikit air.
-Setelah masak, curahkan kuah ke atas ikan tadi.. Ni plak sebagai tambahan je...
nak jugak tayang yer...
Tak kisah la....
Telur kicap ni memang peberet semua orang kan...
Semua pandai nk masak telur kicap ni...
Tapi nak gk taruk resepi...
Aku copy dr umah K.Aznanie ni jer...
Sebab sama jer ngn cara aku bikin...
Bahan-bahan :
3 biji telur 1 biji bawang besar - dihiris
5 biji lada kecik - diketuk
2 ulas bawang putih - diketuk
Kicap - sebanyak mana yang diperlukan
Ajinomoto secukup rasa
Sedikit air masak
Cara membuatnya :
Telur digoreng mata kerbau
Asingkan telur
Tumiskan bawang besar, bawang putih dan lada kecik
Bila bawang dah layu, masukkan kicap dan air masak
Masukkan juga ajinomoto secukup rasa
Kacau-kacaukan
Tutup apinya
Curah kuah kicap di atas telur goreng mata tadi.
Siap untuk dimakan
No comments:
Post a Comment