Dah lama tak membaking...
Resepi dah kemain panjang dalam list...
So malam tadi terus godek2 sebijik kek untuk esok...
Tapi bila bangun pagi2 tgk dh suku hilang...
Siapa lagi kalau bukan en somi ku...
Dia memang selalu gk tido lewat siapkan keja dia...
Alhamdulillah tak rugi ku cuba kek ni...
Sedap woooo...
Tapi gmbar ku cam biasa la...
Tak bleh lawan la kekawan yg dh pro tuh....
Janji ada gambar kan....
Okeyla kat sini aku panjangkan lagi resepi kek yg sedap ni....
SUMBER : Azita Zain
Bahan-bahan :
- 180gm mentega
- 120gm gula kastor
- 3 biji telur
- 120gm tepung gandum
- 2 sudu besar penuh serbuk koko (**)
- 2 sudu teh baking powder (**) - diayak bersama
- 1 sudu teh esen vanilla
Lapisan Krimcis :
- 250gm krimcis
- 2 sudu besar gula kastor
- 1 biji telur
- 1 sudu teh esen lemon
Cara-cara :
- Panaskan kukusan dan lenser loyang dengan mentega. Alas dengan baking paper.
- Pukul mentega bersama gula kastor hingga kembang dan putih.
- Masukkan telur satu persatu sambil dipukul hingga kembang.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati.
- Bahagikan kepada 2 bahagian.
- Tuangkan 1 bahagian ke dalam loyang dan ratakan.
- Tuangkan adunan krimcis dan ratakan. Tuangkan pula baki adunan kek dan ratakan.
- Kukus selama 40 minit atau hingga masak.
- Tunggu hingga sejuk sebelum dipotong untuk dihidangkan.
Lapisan Krimcis :
- Pukul krimcis dengan gula hingga kembang.
- Masukkan telur dan esen dan pukul lagi hingga kembang.
Assalamualaikum...waaa dlm sbuk2 cikgu smpat jgk membaking tu...rmah kmaz klu kek2 cklat gini laku la...adda cucur badak tu adda buat je dlu inti siap2...simpan lam pti/frozen...pastu bila smpai time rjin snang...cma uli tpung nga kledek je...xkisah la rspi mna2 pun...memang snang klu inti dh siap awal2...kmaz jarang ptus initinya tu...pgi ni membadak lgii...
ReplyDeletekek feberet kt jgk nii..xleh benti mkn..sedapp
ReplyDeletesuami habiskan x pa. h ihi
ReplyDeletethanks berkongsi resepi :)