KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Sunday, 18 May 2014

Kek Kukus Hawflakes...


Sememehnya kek aku...
Tak kira aku nk tepek gk...
Tak nak tengok boleh tutup mata...
Erkkk boleh ke gitu ek...
Ko godek ngahari td....
Sedap bila makan panas2 time hujan td....
Oklah xleh nk celoteh panjang2...
Nak mandikan si kecik ni plk...

SUMBER : As @ Teratak NurKasih / Kak Fida

Bahan2nye:
5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
225 g gula halus
220 g tepung gandum*
1 sk rata baking powder*
1 sb ovalette
150 ml susu cair
1/2 sk garam
100 ml minyak jagung/masak
1 sk esen vanilla
pewarna kuning,hijau dll ikut suka
secukup hawflakes
 
Cara-caranye lak:

- Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
- Pukul adunan hingga sebati dan gebu.
- Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
- Loyang dialas kertas dan sapu minyak.
- Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
-Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.
-Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
-Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.

4 comments:

  1. sedapnya.dah lama sya tak membaking.mood ke laut hahaha

    thanks berkongsi resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. adda pun mood membaking baru dtg ni..kalau x takde maknanya...

      Delete
  2. sedap kan kek nii..yana slalu bt time raya ~~ nk bt skg males nk melapis lapis.. klu time raya bersemangat skit hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap...tak rugi mencuba...
      time raya smbil melapis kek smbil dgr lagu raya...lgi bersemangat...

      Delete