Awal plk aku bersiaran rini yer...
Nak tayang dessert lagi...
Dengan cuaca panas2 nih memang laku la dessert cmni...
Pagi tadi pun dh sekeping aku bantai..
Malam tadi membikinnya...
Pagi ni baru merasa....
Alhamdulillah memenuhi citarasa anak tekak aku.,..
Tak rugi mencuba....
Resepi dibawah yer...
SUMBER : Bakery 2 Embroidery & DjDayang Jack
Bhn2
Karamel
1/4 cwn gula pasir
1/4 cwn air
- masak gula dlm loyang hgga perang. Pastu masukkn air. Kacau segera supaya x berketul. Bila dh cair sepenuhnya. Tutup api & ratakan pada loyang. Ketepikan
Puding
Karamel
1/4 cwn gula pasir
1/4 cwn air
- masak gula dlm loyang hgga perang. Pastu masukkn air. Kacau segera supaya x berketul. Bila dh cair sepenuhnya. Tutup api & ratakan pada loyang. Ketepikan
Puding
3 keping roti.. siat2kan
2 keping biskut kraker
1 1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn susu cair
1/2 cwn air suam
1/4 cwn susu pekat
1 tsp esen vanila
3 biji telur - kacau perlahan jgn sampai berbuih
1/4 cwn susu pekat
1 tsp esen vanila
3 biji telur - kacau perlahan jgn sampai berbuih
Cara2
1. Blend semua bahan puding hgga halus kecuali telur
2. Tuang hasil blend ke dalam mangkuk telur yg dh dikacau perlahan td. Pastikan mangkuk telur tu besar ckit ye. Kacau sebati ngn perlahan-lahan
3. Tapiskan adunan puding ke dalam loyang yg ada karamel td
4. Kukus selama 45minit @ hgga puding masak.. Pastikan periuk kukusan telah dipanaskn terlebih dahulu & penutup periuk dibalut ngn kain/towel bersih..
5. Bila dh masak, kuarkn dr periuk kukusan & biar btol2 sejuk baru kuarkn dr loyang. Pastu sejukkn dlm fridge & then bleh hidang.
wahhhh..rajinya memasak!
ReplyDeleteSementara tak meletup ni merajinkan la diri ckit..hihiih
DeleteAssalamualaikum...ada rmah ke tu...mksih syuhada sdi singga dpur kmaz yg bru nk idup tu...kmaz pun dh lama xbuat caramel ni...ye la kata kemarau teruk kat msia...smga Allah turunkan hujan rahmatNya...salam ukhuwah dri bumi bahrain...
ReplyDeleteWaalaikumussalam Kmaz...kemarau sgt skrg nih..ngn jerebu lgi...air pun sampai dicatu, nasib la kt umh ni belum lagi...
ReplyDelete