Lunch hari ni ngn peberet en somi...
Makan dah tak toleh kanan kiri...
Suka sangat dia kalau dapat kepala ikan ni....
Ok lah tak dapat nk celoteh byk2 sbb pinggan penuh kat sinki...
Baju tak berbasuh lagi..
Sebab tadi kemain lama lgi nunggu check up 34weeks...
Ok la resepi dibawah jika nak mencuba...
SUMBER : DjDayang Jack @ Dapurku Sayang
Bahan-bahan
:
- Kepala ikan jenahak atau ikan merah (dibersihkan)
- kacang bendi
- 3 biji bawang merah (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris)
- 1 tangkai daun kari
- sedikit halba campur
- tomato (dibelah 4)
- 3 sudu makan serbuk kari ikan Adabi (dibancuhkan dengan sedikit air)
- garam dan sedikit gula
- air asam jawa
Cara-cara
:
- Tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari serta halba campur hingga wangi. Kemudian masukkan bancuhan rempah kari dan tumis lagi hingga garing atau pecah minyak.
- Masukkan air secukupnya. Kacau rata-rata dan biarkan ia mendidih.
- Kemudian masukkan ikan dan kacang bendi. Perasakan dengan garam dan gula. Akhir sekali barulah dimasukkan air asam jawa dan tomato.
- Setelah masak, angkat dan hidangkan panas-panas bersama nasi putih dan sambal belacan
No comments:
Post a Comment