KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Sunday, 28 July 2013

Nasi Ayam Serai....


Haa!! Dah berapa hari umh aku ni tak berasap...
Papa dia plk g outstation lagi la tak selera nak makan...
Hari2 dok kirim kt org sebelah jer beli kt bazar ramadan..
Beli bubur lambuk share la aku ngn rusydi...
So semalam papa dia dh balik...
Hari ni baru la dapur berasap...
So decided la nak wat nasi ayam serai resepi CMG...
Kalau korg tengok gambar tu xpyh la nk compare ngn CMG...
Aku main ambk ngn camera henpon jer...
Henpon plk cap ayam....
Tu yang gambar tak semengah ni...
Apa nak heran kan...
Janji makan sedap...
Tapi memang sedap weiii....
Laki aku siap tambah 2x pastu tersandar kekenyangan kt sofa...


BAHAN STOK AYAM :-)
1 ekor ayam, belah 4, asingkan kulitnya (kulit jgn buang). cuci bersih dan toskan
10 kaki ayam, dibersihkan
5 -6 leher ayam, dibersihkan
1 biji bawang besar, belah 4
2 inci halia, hiris nipis
5 ulas bawang putih, dititik
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 batang serai, dititik
1 kiub pati ayam (optional)
Air secukupnya (3 - 4 liter)
1 camca teh garam

BAHAN NASI AYAM :-)
4 cawan beras basmathi (Monghul), rendam 30 minit dan toskan
6 cawan air rebusan ayam
1 camca besar penuh mentega atau marjerin (mat guna mentega)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
1 inci halia, hiris
3 ulas bawang putih, dititik
Garam secukup rasa

BAHAN PEMERAP AYAM :-)
2 camca besar ketumbar biji*
1 camca teh penuh jintan kasar*
1 camca teh penuh jintan halus*(*digoreng tanpa minyak hingga harum, sejukkan)
2 batang serai, hiris halus
1/2 inci lengkuas
4 ulas bawang putih
1 camca besar sos tiram
1 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh madu
Garam secukup rasa

BAHAN UNTUK SUP :-)
1 sup bunjut Adabi
1 camca teh lada hitam, tumbuk halus
1 pokok daun sup
1/2 batang lobak merah, potong ikut suka
2 biji kentang, kupas dan belah 8 setiap satu, rendam
2 cawan bunga kobis yang dipotong sekuntum2
3 biji bawang merah hiris
2 ulas bawang putih, hiris
Hirisan daun sup, untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan
Garam secukup rasa

BAHAN SAMBAL :-)
6 batang cili merah
1 biji tomato
3 ulas bawang putih
2 camca besar gula perang
Garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam

BAHAN-BAHAN LAIN :-)
Hirisan timun, secukupnya
Hirisan tomato, secukupnya
Daun salad
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Tepung beras secukupnya, untuk menyalut ayam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK STOK AYAM :- Masukkan ayam, kulit ayam, kaki dan leher ayam ke dalam periuk, tuang air dan masukkan semua bahan2 untuk stok ayam. Kemudian masak hingga mendidih. Bila stok mendidih kurang lebih 25 minit, keluarkan ayam tadi (yang telah dipotong 4, dan sejukkan). Sambung memasak untuk 20 minit lagi. Kemudian matikan api. Keluarkan 6 cawan stok ayam dan tapis (guna untuk masak nasi) dan bakinya diketepikan.
  2. UNTUK AYAM :- Kisar ketumbar, jintan halus, jintan kasar, serai, bawang putih, lengkuas hingga halus. Tuang pada ayam yang telah disejukkan tadi. Tambah serbuk kunyit, sos tiram, madu dan garam secukup rasa. Gaul rata2 dan perap semalaman atau 6 jam. Kemudian, tabur tepung beras pada ayam tadi, gaul rata2 dan goreng terendam hingga bahagian luarnya garing. Takperlu goreng lama2, sebab ayam dah direbus dulu. Angkat, tos dan ketepikan.
  3. UNTUK SUP :- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang merah dan putih hingga wangi dan bawang kekuningan. Tuang baki air rebusan tadi. Campur dengan sup bunjut, daun sup yang dipotong kasar, lada hitam, kentang dan lobak merah. Kalau rasa kurang, tambah sedikit air. Masak hingga kentang empuk. Masukkan bunga kobis, perasakan dengan garam secukupnya. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
  4. UNTUK NASI AYAM SERAI :- Panaskan mentega dalam kuali, tumis halia, bawang putih, 1 helai daun pandan, kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga wangi. Masukkan beras, dan goreng 5 minit. Matikan api dan masukkan ke dalam periuk nasi elektrik. Tuang stok ayam yang telah diasingkan tadi. Tambah garam secukup rasa dan baki daun pandan. Kacau rata dan masak seperti biasa hingga nasi tanak. Biar betul2 masak dan gemburkan. Lepas tu mati kan suis periuk nasi (kalau biarkan ON takut berkerak).
  5. UNTUK SAMBAL :- Kisar bahan2 untuk sambal kecuali garan dan gula, hingga lumat. Tuang dalam periuk, tambah gula dan sedikit garam. Masak dengan api kecil hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Sejukkan.
  6. UNTUK MENGHIDANG:- Senduk nasi dalam pinggan, tabur dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng. Ayam tadi dipotong kecil, hidangkan bersama nasi, ayam, sambal, sup dan juga ulam2an (timun, tomato dan salad) dan boleh santap... Selamat menjamu selera.. (^__*)

4 comments:

  1. Rumit juga nak buat tapi yg penting sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok jer rumit...tp dh buat tak rasa plk rumitnya...
      bila dh dapat makan...berbaloi2...

      Delete
  2. Memang nampak sedap la...selamat berpuasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah masuk tekak lagi la sedap...selamat berpuasa jgk..

      Delete