Dah siap masak untuk berbuka ker?
Hari ni aku masak lauk simple jer...
Terkejar2 gk buat kuih cara ni...
Yer la mana lauk atas dapur, kuih dlm loyang, rusydi plk mandi...
Tu pasal kuih aku ni hangit dibuatnya...
Rusydi plk aku suh naik xnak..
Nak jgk ber"swim" dalam baldi dia tu...
Oklah en3 pendek jer la yer...
SUMBER : Resepi Nannie
BAHAN-BAHAN :
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
3 helai daun pandan
Sedikit pewarna hijau
secubit garam
BAHAN INTI KUIH :
Gula secukupnya
CARA MEMASAK :
~ Panaskan acuan khas utk kuih cara diatas dapur.
~ Daun pandan di blander dengan santan, tapis.
~
Kemudian campur dan masukkan semua gandum, telur & garam , santan
ke dalam blender dan kisar semua bahan sehingga sebati . Tapis utk
memastikan adunan tidak berketul .
~
Bila adunan siap masukkan ke dalam acuan yang telah dipanaskan , perlu
disapu sedikit minyak dahulu supaya mudah ditanggalkan nanti.
~
Isikan gula ditengahnya. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga
masak. Gunakan api yg perlahan supaya kuih tu tak mudah hangit
bawahnya.
~ Angkat dan boleh lah lekatkan sepasang2.
salam...
ReplyDeletebest mkn kuih ni...
bila msuk dlm mulut, gigit sikit, terasa air gulanya...
sdappp...
Rajinnya Adda buat kuih cara time posa ni!
Delete