Berbuka ngn apa hari ni...
Mesti banyak la ni juadah2 yg menarik...
AKu hari ni mmg masak simple2 jer...
Rasa cm nk makan kering2 jer...
Lagipun en somi mmg suka makan kering2 cmni...
Sahur lagi la simple...dia kalau ada ikan bilis goreng pedas dh okey dah...
Senang keja aku...
Macam ayam kam heong ni...
Jangan tanya aku mana dapat nama kam heong ni yer...sebab aku pun xtau..
Ayam ni mmg sedap bila makan ngn nasi panas2...
Aku memang suka makan nasi panas2 pastu cm lembik2 ckit...
Fuhhhh berpeluh...kena plak ngan ayam ni pedas2...
Memang mabeles...
Ayam ni memang aku masak untuk sahur sekali...
Senang time sahur jer aku panaskan...
So cepat keja kan...Aku memang takde mood betul kalau nk masak pagi2...
SUMBER : DjDayangJack & K.Nor Ganu
Bahan-bahan:
2 dada ayam - dihiris
1/2 putih telur
1 sudu besar kicap
½ sudu kecil garam
beberapa lada
3 sudu besar tepung jagung
Untuk sos:
2 ulas bawang putih-dicincang halus
1 bawang kecil - dipotong menjadi ketulan
10 daun kari
2 sudu besar udang kering - rendam dan dicincang halus
4 biji cili padi , dicincang
1 sudu besar serbuk kari
1 1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap soya
1/2 sudu kecil kicap pekat
3 sudu besar air
1 sudu besar gula
garam secukup rasa
Perap daging dengan putih telur, kicap, garam, lada. Ketepikan seketika sekurang-kurangnya satu jam. Masukkan tepung jagung. Gaul rata.
Goreng ayam sehingga perang keemasan. Keluarkan ayam dan ketepikan seketika. Buangkan minyak goreng ayam tadi dan tinggalkan sekadar 2 sudu sudu besar minyak untuk memasak sos.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang sehingga wangi dan kekuningan. Masukkan udang kering, cili dan daun kari dan terus tumis sehingga wangi.
Tambah semua perisa dan air. Masak selama beberapa saat dan masukkan ayam tadi. Gaulkan sehingga sebati.
Hidangkan bersama nasi hangat.
2 dada ayam - dihiris
1/2 putih telur
1 sudu besar kicap
½ sudu kecil garam
beberapa lada
3 sudu besar tepung jagung
Untuk sos:
2 ulas bawang putih-dicincang halus
1 bawang kecil - dipotong menjadi ketulan
10 daun kari
2 sudu besar udang kering - rendam dan dicincang halus
4 biji cili padi , dicincang
1 sudu besar serbuk kari
1 1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap soya
1/2 sudu kecil kicap pekat
3 sudu besar air
1 sudu besar gula
garam secukup rasa
Perap daging dengan putih telur, kicap, garam, lada. Ketepikan seketika sekurang-kurangnya satu jam. Masukkan tepung jagung. Gaul rata.
Goreng ayam sehingga perang keemasan. Keluarkan ayam dan ketepikan seketika. Buangkan minyak goreng ayam tadi dan tinggalkan sekadar 2 sudu sudu besar minyak untuk memasak sos.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang sehingga wangi dan kekuningan. Masukkan udang kering, cili dan daun kari dan terus tumis sehingga wangi.
Tambah semua perisa dan air. Masak selama beberapa saat dan masukkan ayam tadi. Gaulkan sehingga sebati.
Hidangkan bersama nasi hangat.
Sedapnya, nak sikit
ReplyDeleteboleh2....silalah memang masak byk..hihihi
Delete