Ari minggu rajin sikit....
So tekak nak makan mee kari...
Jadi ari minggu baru la ada masa...
Hari biasa masak simple2 jer...
Resepi kat bawah yer....
SUMBER : Dapur Malaysia
1 kg mee kuning (celur dan toskan)
Taugeh
Bawang goreng
Isi ayam (disiat2)
Tauhu (di goreng)
Daun bawang dan daun sup (dihiris)
Cili merah (dihiris)
Telur Rebus
Limau kasturi/limau nipis
Bahan Kuah:
1 kg Kerang atau lebih (lebih banyak kerang lebih sedap)
1 paket chicken ball
1 paket fish cake (potong nipis)
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar rempah kari dibancuh dgn sedikit air
1 cawan udang hidup (dikisar)
2 cawan stok Udang (kepala dan kulit udang di tumbuk dan ambil airnya)
5 cawan santan (1 biji kelapa)
2 keping asam gelugur (ikut saiz)
minyak
garam
2 batang serai (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1/2 inci lengkuas (dikisar)
5 ulas bawang kecil (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 labu bawang besar (dikisar)
1/2 cawan udang kering (di rendam dan dikisar)
Cara Membuat:
1.Tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan garing. 2.Masukkan rempah dan biarkan hingga naik minyak.
3.Masukkan kerang , fish cake , udang kisar , fish ball ,
stok udang dan santan kemudian renehkan sehingga
naik minyak.
4.Kacau selalu dan dan tambahkan garam secukup rasa.
5.Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan
yang dihiris tadi.
minggu ni pon cdng nya nk buat mee kari.. bihun n koteow jek
ReplyDeleteSedapnya mi kari..lama xmkn..
ReplyDeleteMeriah tul kuah tu ayam,kerang lagi..syok kan,mkn² tergigit kerang nyum³
mee kari mmg sedap ni nak pulak kuahnya pekat sikit lahaiii ckp pun tak guna
ReplyDelete