Ni menu berbuka semalam...
Masak simple sudah...
Semalam main bakar-bakar jer...
ikan cencaru bakar mmg peberet aku...
Siap air asam ko...
Air asam yug mabelles....
Sedap smpai bleh pengsan lepas tu...
Gireng buncis kicap...
Ayam pervik...
Bayam goreng dan murtabak kat bazar,...
SUMBER : CMG
2-3 ekor ikan cencaru saiz sederhana, siang dan cuci bersih, tak payah buah kulitnya*
Sedikit serbuk kunyit*
1 ulas bawang putih, tumbuk lumat*
Garam secukup rasa*(*disatukan, gaul rata2 dan perap 30 minit)
CARA MEMBUATNYA :-)
Bakar ikan tadi atas api bara atau dalam non-stick pan. Boleh juga dibalut dengan daun pisang dan balut lagi dengan aluminum foil dan bakar dalam oven, guna suhu 200 C untuk 20 minit atau hingga ikan masak. Hidangkan bersama air asam budu...
BAHAN-BAHANNYA :-)
15 cili padi kampung merah atau hijau
1 biji cili merah
3 biji bawang merah, hiris
3/4 inci belacan, dibakar
1 cawan jus asam jawa
3 - 4 biji limau kasturi, perah jusnya
2 - 3 camca besar Budu
Sedikit gula
CARA MEMBUATNYA :-)
Tumbuk halus cili padi, cili merah dan belacan, masukkan bawang merah dan tumbuk sedikit hingga pecah. Alih ke dalam bekas, tambah jus asam jawa, budu dan juga jus limau kasturi. Kacau rata dan masukkan sedikit gula. Seimbangkan rasa dan jika ok boleh hidangkan.
Sedapnya...dh lama x buat Ikan bakar
ReplyDeleteWah Adda... ni lagi sedap menunya. Ada ikan cencaru bakar cicah ayer asam.
ReplyDeletealahai sedappp nya adda meleleh2 dah ni kaknoor tengok
ReplyDelete