Semalam on the way nak g opis..
berhenti pasar jap...
Tengok ketam besar2 ko...
Siyes geram...
Apalagi rembat la 2ekor...
cukup la kan...
Nasib opis ada peti ais..
Simpan kat opis jap...
Balik terus masak bercili....
Tapi aku kurangkan la cili..
Kesian jugak kat Rusydi sebab ni peberet dia gk..
Dia kalau dah peberet pedas pun dia telan..
Tapi bersulam air la jawabnya...
So langkah selamat kurangkan pedas sikit...
SUMBER : ciktiemah
beberapa ekor ketam dibersih dan dipotong dua
1 biji bawang besar dimayang
7 biji cili merah dikisar
5 biji bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
2 batang serai dititik
1 biji telur ayam dipukul sedikit
Garam dan gula secukup rasa
Air Secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara-cara
-Gaulkan ketam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit kemudian digoreng sehingga masak. Ketepikan.
-Panaskan minyak kemudian tumiskan serai bersama bahan kisar sehingga pecah minyaknya.
-Masukkan sedikit air bersama bawang besar, gula dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.
-Kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga sebati.
-Pastikan telur dipukul terlebih dahulu supaya sebati rasanya dengan sekata pada kuahnya.]
-Akhir sekali masukkan ketam dan gaulkan sehingga rata.
-Angkat dan hidangkan.
ketam bercili ni mmg sedap cuma susah je nak mkan kan
ReplyDeletemmg berjam2 ngopek ni klau makan ketam
SA memang suka ketam..Tp x pernah buat style Ni lagi...nampak sedap la...
ReplyDelete