KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Friday, 24 June 2016

Ketam Bercili....



Semalam on the way nak g opis..
berhenti pasar jap...
Tengok ketam besar2 ko...
Siyes geram...
Apalagi rembat la 2ekor...
cukup la kan...
Nasib opis ada peti ais..
Simpan kat opis jap...
Balik terus masak bercili....
Tapi aku kurangkan la cili..
Kesian jugak kat Rusydi sebab ni peberet dia gk..
Dia kalau dah peberet pedas pun dia telan..
Tapi bersulam air la jawabnya...
So langkah selamat kurangkan pedas sikit...

SUMBER : ciktiemah

Bahan-bahan

beberapa ekor ketam  dibersih dan dipotong dua
1 biji bawang besar  dimayang
7 biji cili merah dikisar
5 biji bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih  dikisar
2 batang serai  dititik
1 biji telur ayam  dipukul sedikit
Garam dan gula secukup rasa
Air Secukupnya
Minyak untuk menumis




Cara-cara

-Gaulkan ketam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit kemudian digoreng sehingga masak.    Ketepikan.
-Panaskan minyak kemudian tumiskan serai bersama bahan kisar sehingga pecah minyaknya.
-Masukkan sedikit air bersama bawang besar, gula dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.
-Kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga sebati.
-Pastikan telur dipukul terlebih dahulu supaya sebati rasanya dengan sekata pada kuahnya.]
-Akhir sekali masukkan ketam dan gaulkan sehingga rata.
-Angkat dan hidangkan.

2 comments:

  1. ketam bercili ni mmg sedap cuma susah je nak mkan kan
    mmg berjam2 ngopek ni klau makan ketam

    ReplyDelete
  2. SA memang suka ketam..Tp x pernah buat style Ni lagi...nampak sedap la...

    ReplyDelete