Lamanya tak hapdet blog....
Siyes byk sgt keja skrg...
Oklah ni lauk pgi td masak...
Subuih2 dh bgun sbb rini nak bawak bekal...
Maklumla area opis ni semua kedai cina...
Ada kedai mamak pun mahal giler..
Nak2 zaman gst skrg...
Sedih hokeyyy....
Takper la masak jer kat umh...
Jimat pun jimat...
Kebersihan pun terjamin...
Oklah resepi kat bawah yer...
dari resepi CMG tp kebetulan ada sotong ngn janggut dia tuh..
Aku cmpak jer sekali...
3 biji terung
4 ekor sotong
1 1/2 camca besar taucho
1 biji bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
2 biji cili merah, dihiris
1/2 inci belacan, larut kan dengan sedikit air
1/4 cawan air
Garam dan secubit gula
CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan cili hijau hingga layu. Masukkan belacan, sotong dan taucho, kacau rata dan masak hingga pecah minyak. Tuang air dan masukkan terung tadi (toskan dahulu), kacau dan masak hingga pekat.
Tambah secubit gula dan rasa, jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap hingga terung lembut tapi tidak lembik. Angkat dan isi dalam bekas sesuai. Hidangkan segera bersama nasi atau bubur...
sedap sambal terung. lamaa tak makan
ReplyDelete