KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Monday, 20 April 2015

Ayam Percik...


Bila hari mggu jer mood rajin tuh ada la ckit....
Asyik dok tgk adik aku kt kg dok tayang percik jer kt fb...
Menggelupur gk aku kt kl nih...
Nak bikin hari biasa x berkesempatan...
So smlm...apa lgi...
Projek la sama2 ngn en somi...
En Somi bakar ayam...
Aku sediakan kuah percik....
Waaa ada yg ku main ratah jer...
Sedapnyer...
Terubat kerinduan kt kg....

Oklah resepi kat bawah yer...

SUMBER : iresepi

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam, dipotong 4
Bahan untuk kisar halus (perapan):
6 ulas bawang merah
1 batang serai
4 ulas bawang putih
1 sudu kecil garam
2 cm halia

Bahan untuk kuah percik:
3 cawan santan pekat
1 batang serai
2 cm halia
4-5 tangkai cili kering
8-10 ulas bawang merah
garam secukup rasa
gula secukup rasa
sedikit asam jawa
Cara Penyediaan:

Cara-cara untuk ayam:
Perap ayam yang sudah dibersihkan dengan bahan kisar halus selama minimum 1 jam setengah. Lagi lama diperap lagi sedap.
Celup ayam di dalam kuah percik dan panggang sehingga masak. Celupkan dengan kuah lagi sekali sebelum dihidang.
Cara- cara untuk kuah:
Kisar serai, halia, cili kering dan bawang merah. Campurkan bersama santan di dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana. Teruskan mengacau supaya kuah tidak cepat berketul dan pecah minyak. Perasakan dengan asam jawa garam dan gula.
Masak sehingga kuah menjadi pekat.

Tips:
Kuah lagi sedap jika rasa sedikit manis. Lebihkan gula di dalam kuah percik.


No comments:

Post a Comment