Waa dah hbis citer Asam Pedas Untuk Dia...
So aku lak nk kena godek asam pedas utk en somi...
Yer la dah lama aku xmasak asam pedas kt umh ni..
So en somi dh request...
Sempena jgk ngn GST....mana2 pergi GST...
adoiiii aku ni bukannya berduit sgt...
Amat2 la terasa jgk....
Walaupun 6%...tp bg aku terasa jgk....
Semua benda nk cas 6%...mmg naik giler gk la aku...
So g econsave ritu tgk la harga..
Semua barang aku beli semua kena GSt kecuali barang basah ngn sayur...
Si sardin ni pun gst okeyy...
Oklah ni semalam punya lauk..
Balik keja ker en somi mintk asam pedas...
Katanya dh lapar sgt...
Ikan dlm peti plk keras kejung...
Kalau nk tggu pun mmg lama...
So nasib ada sardin nih...
Cepat gk keja aku...
Sambil godek2 dapur CMG...
terhasil la asam pedas sardin...
Sedap jgk oooo...
Kemain menambah nasi en somi..
Mungkin sbb dh lama aku xmasak asam pedas,,'Mengidam sgt la tuh....
Okey la resepi kat bawah yer...
SUMBER : CMG
1 tin besar sardine pilihan anda
1/2 biji kecil nenas madu, dibersihkan dan hiris nipis
1 kuntum bunga kantan, belah 2
2 helai daun limau purut
1/2 camca besar pes asam jawa
1 senduk nasi penuh cili kisar
1/2 kiub pati ikan bilis
1/2 camca teh lada hitam, tumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa
Air scukupnya
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 inci halia
2 keping hirisan lengkuas
Secubit belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
Asingkan ikan sardine dan sosnya. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan). Tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing. Tambah sos ikan sardine, kacau rata dan masak hingga naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
Tambah pes asam jawa, kacau rata dan masukkan nenas. Gaul rata dan masak sekejap. Tuang air secukupnya (anggaran 1 liter), kacau dan biar mendidih. Masukkan bunga kantan, daun limau purut (atau daun kesom) dan kiub ikan bilis.
Perlahan2, masuk ikan sardine. Tambah serbuk lada hitam, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau perlahan dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain..
No comments:
Post a Comment