Ayam ni versi org malas....
Dah xtau nak masak apa...
Si Rusydi plk suka hirup kuah....
So pgi ni kita kasi kukus ini isi ayam....
Biar kuah byk2.....
Selalu kita bikin ikan...
Apa salahnya bikin ayam....
So 1 tupperware Rusydi bawak g umh bs...
1 tupperware lgi aku yg bawak bekal...
Tumbuk sambal belacan ngn telur dadar....
Ok la kan/...
Beberapa keping ayam bahagian dada
4 ulas bawang merah yang diracik halus
3 ulas bawang putih juga diracik halus
1 ketul halia juga diracik halus
1 batang serai dihiris nipis
4 biji limau kasturi diperah untuk mendapatkan jusnya (guna limau nipis dan lemon juga boleh), jika tiada air asam jawa juga boleh
1/2 kiub pati ayam atau 1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
1 1/2 sudu besar sos tiram atau sos ikan (terpulang pada masing-masing, IEB lebih suka menggunakan sos tiram)
Garam secukup rasa
Daun bawang sebagai hiasan dan untuk bauan
Cara Penyediaan:
Setelah ayam dibersihakan tos kan ayam sehingga kering, gaul garam bersama ayam sehingga rata, kemudian gaul ayam juga bersama sos tiram atau sos ikan dan juga kiub pati ayam atau serbuk pati ayam sehingga sebati. Perap ikan tersebut selama 5 - 10 minit.
Sementara itu taburkan separuh pada bahan-bahan yang telah di hiris juga diracik didalam bekas atau loyang memasak, kemudian masukkan ayam yang sudah diperap tadi didalam bekas untuk memasak ayam tersebut bersama bahan-bahan perapan ayam , kemudian masukkan separuh lagi bahan-bahan hiasan diatas ayam. Kemudian masukkan perahan jus limau tadi ke dalam ikan tersebut. Aku tambahkan lagi air utk kuah yg byk....
x pernah cuba ayam masak kukus nie...senang jer caranya...leh la cuba nanti...
ReplyDelete