KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Tuesday, 28 April 2015

Sambal Sotong...



Pagi td..sebab perut kemain memulas...
Kelam kabut masuk toilet...
Tengok2 jam baru kul4.30....
Mata mmg dh xleh nk lena lgi...
Kita masak la...
Bawak bekal lg...
So menu pg td buat sambal sotong..juz tambah telur dadar jer....
Oklah ni resepi sambal sotong yer...

SUMBER : resepi bonda

Bahan-Bahan:
500 gram sotong
1 batang serai, diketuk
1 biji bawang besar, hiris nipis
2 senduk minyak masak
1 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk cili kisar:
15-18 biji cili kering, dipotong, buang biji dan rebus
3 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 batang serai, hiris nipis
1 inci halia
1 biji bawang besar
Cara Membuat:
1. Bersihkan sotong dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga kekuningan.
3. Masukkan cili kisar dan masak di atas api sederhana sehingga pecah minyak.
3. Selalu kacau kuah sambal supaya bahagian bawah tidak berkerak dan hangit.
4. Masukkan sotong, sos tiram, dan air asam jawa. Kacau dan biarkan sehingga sotong masak.
5. Apabila kuah sudah menjadi pekat, perasakan dengan gula dan garam secukupnya.

1 comment:

  1. Akak nyer cara just celur sotong tu 2 minit...pas tu masukkan dlm sambal yg dh betul2 masak..balik2 dan gaul2kan...tadaaaa...siap...kalau lama sgt takut liat

    ReplyDelete