KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Thursday, 2 February 2017

Bistik Daging Burger....



Haaa ni salah satu resepi yang sesuai utk emak2 yg nak cepat...
Siyes resepi simple ni la buat anak2 aku makan nasi bertambah...
Kalau mak bapak pun leh tambah...
Kalau nak pedas kurang letak la berapa banyak cili padi korang nak...
Aku ni sebab anak2 nk makan xde la taruk...
tak pasal2 kecik2 buasir lak bebudak nih....

Boleh jugak guna buat kebab ker..wrap ker...
Taruk mayonis ke...thousand island ker
Konpem jilat jari punya...

SUMBER : myresepi

Bahan-bahan

6 keping daging burger ramli (lembu)
3 ulas bawang putih - ketuk & cincang
1 cm halia muda - dimayang halus
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 sudu teh penuh serbuk lada hitam ( plg baik yg baru dikisar)
beberapa butir rempah 4 sekawan (kalau ada)
kicap manis secukupnya.(mskn ni x prlu garam & gula)
2 tangkai cili merah & hijau ( jika ada)


Cara-cara

panaskn sesudu minyak dlm pan, masak daging burger hingga betul2 masak. kalau perlu tutup pan seminit dua. then, angkat & toskan. buang minyak yg tinggal dlm pan.(sbb tu lemak daging)

panaskan sesenduk minyak dlm kuali, tumis bawang putih hingga wangi, then masukkan halia & bawang besar. biar hingga layu. pastu masukkan lada hitam, kacau hingga aroma menusuk hidung. masukkan cili besar serta kicap, biar mendidih. jika kering sgt tambah 1/2 cwn air. masukkan daging burger, suaikan rasanya. bila kicap daging dah tersalut ngn sempurna, bleh lah diangkat.

1 comment: