Nampak menyelerakan tak....
Kemain rajin lagi aku kan...
Teringin plk nak makan...
Nampak anak2 ngn laki makan kemain berselera....
Meh la join sekali...
Hihihihih...
SUMBER : syapex kitchen
-5 cawan beras - cuci dan toskan
-1/2 cawan susu cair
-4 biji tomato - cincang
-1/2 cawan sos tomato
-2 s/b majerin /minyak sapi
-5 s/mb minyak
-Garam secukup rasa
-Air (ikut sukatan beras dalam 5 cawan gak)
-daun pandan disimpul or daun sup cincang
bahan tumis
-3 ulas bawang putih - hiris
-5 ulas bawang merah - hiris
-1 inci halia - hiris
-3 biji Buah pelaga
-3 biji Bunga cengkih
-1 inci Kulit kayu manis
-2 kuntum Bunga lawang
-kismis hitam untuk hiasa ( aku tambah )
Cara-Cara
Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah dengan minyak dan minyak sapi hingga kuning dan naik bau. Gunakan periuk rice cooker tu..
Masukkan susu cair, tomato,sos tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih.
Masukkan beras & daun pandan/daun sup dan alihkan periuk kedalam tempat rice cooker dan biarkan masak.
Apabila nasi telah kering, kacau rata tapi jangan sampai hancur..
Bolih dihidangkan bersana lauk ayam masak merah dan dalca atau kerabu timun..
Bahan A
-1 ekor ayam
-1 labu bawang besar ~ potong gelang atau potong baji
-2 sudu makan sos tomato
-Minyak masak secukupnya
-garam dan gula secukup rasa
-sedikit serbuk kunyit
Bahan B
-15 tangkai cilikering Kisar
-2 inc halia ~ kisar
-3 ulas bawang putih ~ kisar
-1 labu bawang besar ~ kisar
-2 batang serai ~ titik
-4 biji tomato ~ potong baji
-kacang peas untuk hiasan ( aku tambah )
Cara-Cara
Ayam potong kecil, cuci bersih. Kemudian gaulkan dengan garam dan kunyit dan goreng sehingga masak. angkat dan ketepikan
Panaskan minyak dalam kuali
Tumiskan bahan yang dikisar hingga garing dan harum
Masukkan ayam, sos tomato, bawang besar, garam dan gula secukup rasa
Gaulkan sehingga sebati
Hidangkan bersama nasi tomato atau nasi lain yang sesuai.
alahaaaaiiii sedapnya...lama dah xbuat... ;-)
ReplyDelete