Nasi lemak pagi ni....
Rajin tuan umah pagi ni masak nasi lemak...
kalau tak jangan harap...
memang beli jela tepi jalan...hahaha...
Nasi lemak ni memang peberet anak- anak...
Sambal ni nampak jer merah cam pedas...
Tapi takde la pedas pun...
Kalau tak kesian pulak kat anak-anak...
Aku siap rajin buat peria goreng tepung ko...
Memang en asben suka meratah camtu....
Ok la tuh...ada jugak sayur kan....
SUMBER : Amie Kitchen
4 cawan beras basmathi - cuci dan toskan
600ml santan (terpulang pekat atau cair - kalau pekat hasilnya sangat lemak)
3 cm halia (dihiris atau diketuk pun boleh)
3 biji bawang putih (dihiris atau diketuk pun boleh juga)
2 kuntum bunga lawang
5 cm kulit kayu manis
sehelai daun pandan (disiat-siat dan disimpul)
sedikit garam
Cara:
1. Didihkan air dalam periuk pengukus.
2. Didihkan santan bersama halia, bawang putih, bunga lawang, kayu manis dan daun pandan.
3. Masukkan beras dan sedikit garam. Kacau sekali - sekala sehingga beras kembang dan santan kering.
4. Masukkan dalam periuk pengukus.
5. Kukus 20-25 minit atau sehingga nasi benar-benar masak.
Bahan untuk sambal:
300 gram ikan bilis - bersihkan, cuci dan tos
1 batang serai - dititik
1 labu bawang besar - hiris kasar
1 sudu pati asam jawa (bancuh dengan sedikit air)
garam dan gula secukup rasa
minyak
Bahan kisar:
20 biji cili kering
5 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1.5 cm belacan
Cara:
1. Tumis bahan-bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan bancuhan pati asam jawa, garam dan gula.
3. Masukkan ikan bilis serta bawang besar dan masak dengan api perlahan sehingga kuahnya pekat.
Bahan-bahan lain:
telur dadar - potong ikut suka
7 biji telur rebus - belah 2
1 biji timun - hiris
kacang gajus
Nampak sedap...
ReplyDeleteAmy pun selalu beli aje, nak buat sendiri ada banyak alasan... heheh.