Sambal daging camni memang peberet aku...
Walaupun pagar agar jarang ada aku kesah...
Lepas tu pandai2 la g gosok gigi kan...
Gaul dengan nasi panas2...
Goreng telur dadar pun jadi...
500 grm daging batang pinang
3 sudu besar cili sos
2 batang serai - ketuk
1-2 cawan air
Garam secukup rasa
BAHAN DIKISAR :
4 biji bawang merah
3 biji ulas putih
3 cm halia
5 biji cili kering
2 batang serai - saiz besar
CARA MEMASAK : -
Bersihkan daging dan potong kecil-kecil kemudian digaul dengan garam serta kunyit .
Panaskan 1/2 cawan minyak dan goreng daging sehingga masak lebih kurang dalam 15-20 minit . Angkat daging dan ketepikan . -
Cili kering dipotong dan direndam dalam air panas mendidih sehingga kembang .
Kupas semua bawang dan bersihkan halia kemudian kisar semua bahan-bahan ni .
Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan-bahan dikisar dan serai sampai masak serta terbit minyak .
Masukkan bawang besar serta daging yang sudah digoreng tadi , Masukkan cili sos .
Kacau semua bahan serta masukkan air dan kacau .
Biar kuah mendidih dan daging menjadi empuk serta kuah menjadi pekat jika kurang masin boleh la ditambah sikit garam .
Sedapnya Adah..
ReplyDeleteTerliur akak tengok petang hari ni tau..
Lapor nak cari nasik jer :)
Assalam Adda..
ReplyDeleteSedapnya Sambal Daging tu...kaler pun menarik
Fuhhh! Ni makan mu bertambah-tambah nih!
ReplyDelete