Dah lama plan nk cuba...
Kemain lama tertangguh...
Lastly jadi jgk...
Tapi xberapa nk kembang sgt...
Maybe ada la silap aku nih...
Ni kasi cicah ngn mushroom soup segera..
Alaaa beli yg jenama Campbell tuh...
Sedap cicah panas2...
SUMBER : iresepi
3 cawan tepung gandum ~
1 cawan air suam
2 sudu besar yeast
1 sudu teh garam
2 sudu besar gula
2-3 sudu besar olive oil ~
Bahan untuk Garlic Spread
50 gram butter
2 sudu daun ketumbar cincang halus2
5 cloves bawang putih di cincang halus2
-Campurkan dan kacau ketiga2 bahan ini.Siapp.
Cara Penyediaan:
Cara buat roti:
Campurkan semua bahan kecuali minyak dalam sebuah bekas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut
Tambahkan minyak dan uli semula sehingga mendapat doh yang elastik
Sapukan sedikit minyak pada doh, tutup doh dengan tuala lembab yang bersih dan biarkan doh rehat selama 40 ~ 45 minit
Doh akan naik sekali ganda
Sementara menunggu doh naik kita sediakan garlic spread
Setelah adunan doh naik buka tuala lembab dan tumbuk-tumbuk doh dan uli sekejap
Kemudian bahagikan doh kepada 2 bahagian.
elek doh dengan kayu pencanai 1/2 inc tebal berbentuk empat segi memanjang
Sapukan Garlic Spread di atasnya dan gulung.
Buat kaedah yang sama pada doh yang kedua juga
Potong doh sama lebar sebanyak 4 potongan
Kita akan mendapat 8 potongan doh
Susun doh dalam tray yang telah di sapu dgn butter hingga habis
tutup semula doh dengan kain lembab dan rehatkan semula selama 30 minit supaya doh naik sekali ganda lagi.
Angkat kain lembab tadi dan sapukan baki Garlic Bread di doh tadi
Sapukan kuning telur pada permukaan doh dan taburkan bijan atau serbuk lada hitam jika suka.
Bakar doh dalam oven pada suhu 170 - 180 C selama 30 minit.
No comments:
Post a Comment