Ni dessert berbuka semalam...
Sedapnyer lalu kat anak tekak...
Dessert yg senang sangat nk buat...
Dan sedap dimakan...
SUMBER : Kak Yati
100 g tepung beras-Yatie guna 1 cwn
100 g tepung jagung-Yatie guna 1 cwn
1,750 ml santan (500 ml KARA+ air)
1 sk garam atau secukup rasa
sedikit pewarna hijau
2 helai daun pandan-disimpulkan
SIRAP GULA MELAKA :-(saya buat separuh adunan sirap gula melaka ini)
500 g gula melaka
1/4 cwn gula pasir
1000 ml air
2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara
Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan dulu.
Satukan kesemua bahan2 A, tapiskan dan masukkan ke dalam periuk dan gaul rata.
Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup, guna api sederhana dan sentiasalah di kacau rata.Biasanya msk dlm 1/2 jam.
Bila dah masak,tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
Sajikan bersama sirap gula melaka.
bubur som som ni kalo ade kenduri kawen kat kg mesti 3 hari lps tu dpt bubur somsom..sedap.
ReplyDelete