Semalam en somi bawak balik ketam 2 ekor...
kemain debab sekor2...
En somi ckp ni mmber dia yg bg...
Bawak dr sabah....
Dia request ketam cili....
Sekali ket kepit dia tu kemain padat isi...
Puas hati tul...
Smpai luka2 tgn aku kena dek cengkerang dia yg keras tuh....
Hhuuhuh...
2 ekor ketam
15 tangkai cili kering (potong 1 inci)
3 labu bawang besar (potong 4)
6 ulas bawang putih (hiris)
2 cm halia hiris nipis
4 sudu sos tiram
6 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar minyak bijan
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil kunyit
minyak masak untuk mengoreng
Cara Menyediakan
1. Bersihkan ketam,kemudian gaulkan dengan kunyit dan garam. Goreng hingga kekuningan .Angkat dan ketepikan.
2. Tumiskan halia,bawang putih, bawang besar dan cili kering hingga wangi
3. Masukkan sos tiram,sos cili,sos tomato,kicap pekat dan minyak bijan. kacau rata dan biarkan mendidih.
4. Kemudian masukkan ketam ,garam dan gula. Gaulkan rata dan angkat...
wah kalau kepit pon dh byk isi, dekt lain lg la byk kan..
ReplyDeletealhamdulillah
Sedappp...kmaz sukaa....
ReplyDeleteHuishh...... Sedapnya!
ReplyDeleteTengok pun dah nampak ketam tu mewah ngan isi.....