Semalam balik jer keja g pasaraya jap...
Cari lauk ngn beras semua...
So beli ikan merah ckit...
Balik2 en somi suh masak gulai...
Nak nampak byk ckit ku gulai ngn timuin....
Actually ikan ni aku gulai 3 ketul jer...
Cukup sorg seketul...
Nak jimat kan,...
Hihihihi
3 ketul ikan merah
1/2 biji timun tua
1 1/2 cawan santan sederhana pekat
2 batang serai ~ diketuk
garam secukup rasa
1 keping asam gelugur
Bahan tumbuk halus
10 biji cili padi
2 inci kunyit hidup
Cara menyediakan
1. Campurkan santan dengan bahan tumbuk, serai & ikan. Jerang hingga mendidih sambil dikacau2 supaya santan tidak membuak.
2. Masukkan asam gelugur, timun tua & garam secukup rasa.
3. Bila timun dah lembut sikit bolehlah matikan api & sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment