Hasil godek dalam blog RASA...
Tapi dia punya versi kering...
Aku derhaka ckit sbb en somi nak berkuah...
Tak rugi cuba tau...
Sangat sedap...
Aku suka gaul2 kuah yg berempah tu ngn nasi panas2....
Memang berselera betul....
Lauk2 cmni mmg peberet aku....
SUMBER : Rasa. Karangkraf
1 ekor ayam | dipotong kecil, dibersih dan ditos
1 1/2 peket rempah daging
1/2kg bawang merah
2 labu bawang putih
6sm halia
2 sudu teh jintan manis
4sm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 tangkai daun kari
2 sudu makan air asam jawa
2 sudu makan gula putih
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga garing. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halia, jintan manis, kulit kayu manis, bunga lawang dan daun kari sehingga naik baunya.
3. Kemudian masukkan rempah yang telah dibancuh dengan sedikit air dan juga air asam jawa. Kacau rata dan biarkan sehingga pecah minyaknya.
4. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa dan masukkan ayam.
5. Kacau rata dan biarkan masak seketika.
6. Angkat dan hidangkan.
wah cam sedappp je ayam ni adda, nasib dah siap makan nasik heee
ReplyDeletekalau ayam..buatla menu apa2pun mesti laku kat rumah ni..hehe
ReplyDeletebab berkuah tu samala..kalau resepi kering2 pun kita akan kuahkan ia..hehe