Dinner semalam...
Dah lama tak makan daging lada hitam nih...
Okey resepi kat bawah...
300 gm daging batang pinang- hiris nipis, basuh dan toskan
1 inci halia dihiris halus
3 ulas bawang putih diketuk
*** bahan perapan
1/2 sudu teh lada hitam ditumbuk halus
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
1 sudu teh minyak bijan
1 biji ubi kentang- potong dadu
kicap secukupnya
garam dan minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
1. Perap daging bersama bahan perapan selama 15 minit.
2. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam kuali atau periuk. Tumis halia dan bawang putih hingga wangi. Masukkan daging beserta bahan perapan dan gaul seketika. Tambah 1/4 cawan air dan perlhankan api. Tutup periuk dan biar mereneh hingga daging empuk selama +/- 20 minit, ikut jenis daging.
3. Setelah empuk masukkan kentang, garam dan gula secukupnya. Jika ingin kuah banyak, tambahkan lagi kicap dan sedikit sos tiram. Jika suka kuah pekat, bancuhkan 1 sudu teh tepung jagung dengan sedikit air dan campurkan ke dalam masakan. Gaul rata dan bolehlah dimatikan api sebelum dihidang.
No comments:
Post a Comment