2 biji binjai dah habis, salak dah berbiji2, mangga muda lgi..
Sekarang baru nak masukkan en3 lunch td...
Memang lauk simple giler jer hari ni..
Tambah2 nak makan nasi kering2 jer...
Juz goreng ikan then goreng sotong cmni...
Ni pun hasil dok godek2 umah akak CtDelima...
Malas nak cakap banyak...nak tarik bantal dan membuta jap sebelum asar...
Dapat lelap kejap pun jadi la...
SUMBER : Akak Ct Delima
Bahan-bahan:
500 gm sotong sederhana besar
2 biji bawang merah - hiris halus *
2 ulas bawang putih - hiris halus *
2 biji lada hijau - hiris serong *
6 biji cili padi - hiris serong * (tahap pedas, ikut selera masing2 ya)
1/2 inci halia - racik halus *
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar - hiris bulat
Sedikit air
Mnyak untuk menumis
Cara-cara :
500 gm sotong sederhana besar
2 biji bawang merah - hiris halus *
2 ulas bawang putih - hiris halus *
2 biji lada hijau - hiris serong *
6 biji cili padi - hiris serong * (tahap pedas, ikut selera masing2 ya)
1/2 inci halia - racik halus *
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar - hiris bulat
Sedikit air
Mnyak untuk menumis
Cara-cara :
1.
Sotong dicuci bersih, potong bentuk gegelang, manakala kepala dia,
dibuang paruh dan mata. Cuci dan toskan. Kemudian sotong dicelur dalam
air mendidih sebentar. Toskan.
2.
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan semua bahan yang bertanda * dan
goreng sampai naik bau ( kalau dah bersin tu dah naik bau lah tu.. hehe ).
3.
Masukkan sedikit air dan biar sampai mendidih. Masukkan sotong tadi,
kacau2 sebentar dan masukkan sos tiram. Kacau lagi sampai rata.
4.
Akhir sekali masukkan bawang hiris bulat, kacau sebentar dan perasakan.
Masukkan garam jika perlu. ( CT tak letak garam sebab sos tiram dah
rasa masin). Tutup api dan hidangkan.
lauk simple la yg sedap :-)
ReplyDeletetambah cepat ckit dapat makan..hihihi
Deleteyeay...akak suka lauk2 simple ni..thanks for sharing...
ReplyDeleteadda ni spesis malas..mmg lauk simple jer la jadinya..
DeleteKalau kat umah kite ni yang laku masak sotong samada sambal ngan celop tepung aje. Lain OUT! Huhuu... Jemput Singgah:14 Tahun sudaa... Alhamdulillah!
ReplyDeletePlak...umah adda ni masak la cmne pun..mmg hbis la..semua jenis kuat lantak punya...
Deleteassalam
ReplyDeletetahniah Adda
,alhamdulillah rezeki bertambah ..semoga sehat2 ibu dan bb kelak ye
akak ni x reti makan sotong tp hubby akak memang salah satu lauk feberet dia he hee so x makan pun kenalah masakkan