Bihun Singapore lagi kan...
Actually pagi ni en somi bungkus jer nasi kt kedai...
Aku malas nak masak...
En somi makan nasi berlauk..aku plk nasi kerabu...
Selalunya rusydi makan jer xbyk soal..
Sekali hari ni kitaorg suap pun xnak...
Tak bagi kan lapar plk dia..
Bagi roti xnk, biskut xnk, kuih xnk...
Last2 en somi suh g goreng bihun...
Fuhhhh emosi jap bila kena suruh masak jgk...
Dia ckp goreng untuk Rusydi sorg jer la...
Tu pasal sepinggan jer aku goreng....
Betul tekaan en somi baru Rusydi makan bila ada bihun...
Kalau tau cmtu aku suh jer en somi beli bihun kt kedai tadi...
Huhuhuhuhuh dasar pemalas kan....
Agaknya Rusydi nak air tangan aku jgk kot...aku masak lgi sedap kot...
Waaaaa bapak perasan kan...Sila jgn muntah yer...
Bahan-bahannya:
Bihun (direndam lembut dan toskan)
1 ekor sotong
1 ketul hati ayam
Segengam tauge
Daun kucai
3/4 batang carrot (potong nipis2)
1 biji bawang merah (ditumbuk)
1 biji bawang putih (ditumbuk)
1 s/k lada hitam(ditumbuk)
Garam dan perasa
Cara-caranya:
Panaskan
sedikit minyak didalam kuali, tumiskan bahan tumbuk hingga garing,
masukkan sotong dan hati ayam, gaul rata kemudian masukkan carrot,
garam dan perasa, gaul rata dan masukkan bihun, tauge dan daun kucai,
gaul sebati dan bolehlah ditutup apinya.
Sedapnya
ReplyDelete